Pasta kanapkowa z cieciorki

ciecierzyca
Photo credit: Jude Doyland / Foter / CC BY-ND

Ciecierzyca. Źródło białka i węglowodanów, dzięki czemu jest idealnym produktem dla biegaczy i wegetarian. Dodatkowy zawarty w niej potas korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty zaś w niej błonnik błonnik powoduje stabilizację poziomu glukozy, a żelazo zapobiega anemii.

Gama potraw, które można przyrządzić z cieciorki jest ogromna. Kasia Skopczyńska podzieliła się przepisem na pastę kanapkową.

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka uprzednio namoczonej i ugotowanej),
– garść ziaren sezamu,
– sól,
– pieprz,
– ząbek czosnku (rozgnieciony),
– oliwa z oliwek extra virgin,
– rozmaryn.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem lub ucieramy w moździerzu, oliwę dodajemy w ilości wg uznania w zależności od tego jaką konsystencję pasty chcemy otrzymać. Doskonała do kanapek z dodatkiem kiełków, czy warzyw.

Smacznego!