Zupa kokosowa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Kasia Skopczyńska dzieli się kolejnym przepisem.
Tym razem na zupę kokosową z kurczakiem i makaronem ryżowym. Mówiąc krótko: kurczak to białko, ryż to węglowodany, dla biegacza więc idealna.

Składniki (dla narzekających na permanentny niedoczas )
– pół op. mrożonej włoszczyzny w słupkach,
– pierś z kurczaka, 1 puszka mleka kokosowego,
– 2 kostki rosołowe,
– oliwa z oliwek,
– sos sojowy,
– przyprawy.

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pierś z kurczaka pokrojoną uprzednio w ok 1,5 -2 cm kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy mrożone warzywa i jeszcze chwilę dusimy doprawiając czosnkiem, pieprzem czarnym, curry, pieprzem syczuańskim, przyprawą chińską 5 smaków, imbirem mielonym w ilości wg uznania oraz sosem sojowym ciemnym (na oko). Całość podlewamy wodą (ok. 1 l), dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez ok. 10-15 minut aż do zmięknięcia mięsa i warzyw. W międzycaczasie w osobnym naczyniu zalewamy makaron ryżowy (nitki lub wstążki) wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut wg przepisu na opakowaniu. Makaron łączymy z zupą i podajemy.

Smacznego! 

zupa kokosowa
Fot. Kasia Skopczyńska