Owsianka z bananem i rodzynkami

Zastanawiacie się nad posiłkiem rano? Doświadczony biegacz Andrzej Wyrzykowski poleca owsiankę z bananem.
Jak pisze Andrzej – jest to idealny sposób na pożywne śniadanie. Lekki, ciepły posiłek przed wyjściem do pracy lub na trening. Owsianka jest świetnym węglowodanowym paliwem dla mięśni, daniem bogatym w witaminę E, potas i wapń. Coś takiego zawsze zjadam przed sobotnim parkrun.

Owsiankę można zrobić na gęsto lub w wersji zupy mlecznej, wszystko zależy od tego ile dodamy płatków owsianych do mleka.

Składniki:

  • Szklanka mleka;
  • Płatki owsiane;
  • Rodzynki;
  • Banan.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko, pod koniec gotowania dodaj do mleka płatki owsiane. Całość gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie odstaw na 5 minut aby płatki trochę wchłonęły mleko. Dodaj pokrojonego banana i rodzynki. Do tego proponuję kromkę chleba z ulubionym dżemem.

owsianka Andrzeja Wyrzykowskiego
Fot. Andrzej Wyrzykowski

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *