Chleb bananowy

Siostra wysłała mi przepis na chleb bananowy. Brzmiało ciekawie, zwłaszcza, że banany to nieodłączny element diety. Samo przygotowanie też okazało się być niezwykle proste.

Składniki:
– 4 dojrzałe banany;
– 150 g brązowego cukru;
– 1 jajko rozbełtane;
– 75 g miękkiego masła;
– 1 cukier waniliowy;
– 170 g mąki;
– szczypta soli;
– 1 łyżeczka sody,

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem. Połączyć z cukrem; jajkiem; masłem i cukrem waniliowym. Następnie mąkę wymieszać z solą i z sodą. Dodać do bananów, delikatnie mieszając.

Ciasto

Przygotowane ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Nie przejmować się, gdyż ciasto początkowo rośnie bardzo opornie. Po upieczeniu ostudzić.

chleb bananowy

One thought on “Chleb bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *