Jaglane kaszotto

Kasia Skopczyńska już wiele razy raczyła nas swymi przysmakami. Podzieliła się także przepisem eksperymentalnym na danie jaglane kaszotto. Wygląda smacznie i jak przyznaje autorka – takie też jest.

Składniki: 200 g kaszy jaglanej, 300-400 g piersi z kurczaka, 1 cukinia, 2 garście mrożonej marchewki z groszkiem, 2 garście mrożonej fasolki żółtej (może być świeża, ale zimą o nią trudno), 2-3 garście jarmużu, bulion drobiowy lub warzywny (ok. 750 ml), 1 czerwona cebula, zioła prowansalskie, kolorowy pieprz i sól i oliwa z oliwek.

Jaglane kaszotto

Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem kolorowym, ziołami i solą, dodajemy trochę oliwy odstawiamy. Na patelni z 1 łyżka oliwy wsypujemy kaszę jaglana przelaną uprzednio wrzątkiem i prażymy przez 5-7 minut. W tym czasie kroimy cebulę i cukinię, dorzucamy do kaszy i dusimy, dodając resztę warzyw (oprócz jarmużu). Dusimy kolejne 5 minut mieszając, doprawiając do smaku pieprzem kolorowym i ziołami. Odgarniamy trochę miejsca na patelni i wrzucamy kurczaka, smażymy chwilę i łączymy go z kaszą i warzywami. Po tym czasie dodajemy stopniowo bulion i dusimy całość, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 10 minut (na oko, aż kasza wchłonie bulion i wszystko zmięknie. Wtedy dodajemy jarmuż (darte listki 3-4 cm) i dusimy jeszcze jakieś 2-3 minuty. Eksperyment uważam za naprawdę udany, a wartość odżywcza nieoceniona – dla biegacza i nie tylko 🙂

Jaglane kaszotto

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *